Starcraft 2

starcraft2_logo

Starcraft 2 är som ett digitalt shack där alla pjäser flyttar sig samtidigt, vilket kallas är ett realtidsstrategi (RTS). Det gäller att lura sin motståndare så att en kan komma åt hens byggnader och förstöra dem. En match tar vanligtvis 20-40 minuter och proffsspelare ligger på runt 150-200 knapptryckningar i minuten.

Spelet utvecklades av Blizzard som även gjorde föregångaren StarCraft (1998). Orginalet blev så populärt i Sydkorea att det började arrangeras tävlingar i det. StarCraft var en av de första e-sportgrenarna som hade internationella tävlingar och människor som försörjde sig och gjorde karriär på att spela. Sydkoreansk Tv började sända tävlingar med kommentatorer som kommenterade och det skapades Tv-kanaler som bara sände StarCraft.

I 12 år var StarCraft Brood War den variant som det tävlades i och där koreanska spelare dominerade. Enda möjligheten för västerlänningar att försöka bli proffsspelare eller klara sig bra i tävlingar var att flytta till Sydkorea så att de kunde träna på samma nivå som koreanerna. Detta har lett till att ickekoreaner inom e-sporten (i synnerhet StarCraft) kallas ”foreigner” (eng. för utlänning).

Men 2010 släpptes StarCraft 2 och det var då den internationella scenen blommade upp på riktigt. Redan under spelets betastadie (när spelare släpps in för att spela och hitta fel i spelet) märktes det att folk var sugna på e-sport även i västvärlden. Västerlänningar som tidigare varit involverade i den koreanska e-sportscenen började livesända matcher och släppa videos av matcher där de kommenterade på engelska och tanken på Starcraft 2 som en e-sport även i västvärlden föddes. Även om sydkoreanska spelare fortfarande dominerar även i StarCraft 2 har vi fått några riktigt framgångsrika utländska spelare. Däribland Johan ”Naniwa” Lucchesi, Markus ”Thorzain” Eklöf och malmökillarna Daniel ”StarNaN” Ohlsson och Dennis ”XYZ” Schmuck. En av västvärldens främsta kvinnliga spelare Madeleine ”Maddelisk” Leander kommer från Sverige och förutom att hon vunnit både svenska University Star League och ett världsmästerskap i StarCraft 2 är hon en av få som kommenterar på StarCraft 2 på svenska.

Malmö e-sport har än så länge ingen officiell StarCraft 2 avdelning.
Är du intresserad av att vara med och starta den, kontakta info@malmoesport.se

 

 

Kommentera